For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Overweegt jouw kind om Liberal Arts and Sciences te studeren? Wellicht is het dan handig om de belangrijkste informatie in het Nederlands te lezen. Op deze pagina staat een korte uitleg over wat het betekent om te studeren aan Amsterdam University College.

Amsterdam University College in het kort

Amsterdam University College (AUC) is een samenwerkingsverband van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam). AUC heeft als doel om talentvolle Nederlandse en internationale studenten samen te brengen in een opleiding waarbij alle studenten samen op de campus wonen en een zeer flexibel (individueel afgestemd) studieprogramma volgen, waarbij zij wetenschappelijke vakken volgen uit verschillende disciplines. 

Elke student die aan AUC begint is verzekerd van:   

 • veel keuzevrijheid: AUC biedt een uitdagend honoursprogramma in Liberal Arts and Sciences, waarbij elke student zijn/haar/hun vakken afstemt op hun persoonlijke interesses en academische doelen. 
   

 • drie hoofdrichtingen (majors) om uit te kiezen: exacte/natuurwetenschappen (sciences), sociale wetenschappen (social sciences) en geesteswetenschappen (humanities).  
   

 • een persoonlijke tutor. Dit is een docent van de opleiding die de student adviseert in het samenstellen van het studieprogramma en aansluitende Masters of banen.
   

 • kleinschalig en interactief onderwijs. Er is een maximum van 25 studenten per les. Door de directe en persoonlijke aandacht worden studenten gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen. 
   

 • drie jaar lang gegarandeerd wonen op kamers in betaalbare sociale studentenhuisvesting, op vijf minuten loopafstand van de campus in Amsterdam Oost (Science Park). 

 • Waarom de studie Liberal Arts and Sciences? 

  Het concept Liberal Arts and Sciences is zeer gangbaar en weid verbreid in de Verenigde Staten en Canada. Het biedt studenten de ruimte om hun interesses uit te diepen en een voor hen relevant studieprogramma op te bouwen.

  Er zijn twee belangrijke redenen die de studie Liberal Arts and Sciences relevant maken: 

  1. Onze wereld verandert voortdurend, door (o.a.) globalisering, AI-ontwikkelingen en klimaatverandering. Toekomstige leiders moeten daarom flexibel en creatief kunnen denken om deze complexe uitdagingen aan te pakken. AUC biedt een brede interdisciplinaire bachelor om studenten te leren hoe je zulke grote vragen in de wetenschap en samenleving benadert. 
    
  2. Naast feitelijke kennis bereidt deze Engelstalige opleiding studenten voor om meertalige, geïnformeerde en betrokken wereldburgers te worden. Studenten leren interdisciplinair denken, analyseren en onderzoeken in een internationale omgeving, zodat ze creatieve denkers worden en probleemoplossende vaardigheden ontwikkelen.  

  Liberal Arts and Sciences verschilt van reguliere disciplinaire bachelorprogramma's (waar studenten één vakgebied bestuderen) doordat AUC studenten niet alleen kennis op doen in hun eigen vakgebied(en) naar keuze, maar ook leren hoe andere disciplines en argumenten meewegen in maatschappelijke kwesties.

 • Hoe ziet het studieprogramma eruit?

  Bij AUC kiezen alle studenten een groot deel van hun eigen vakken uit een wisselend aanbod van meer dan 200 vakken. Naast verplichte vakken in academische vaardigheden, kiezen studenten bij inschrijving één van de drie hoofdrichtingen (majors) en direct eigen keuzevakken.

  Hoofdrichtingen en onderzoeksgebieden van LAS

  Studenten worden aangemoedigd om een semester in het buitenland te studeren in hun tweede of derde jaar, maar dit is niet verplicht. Praktijkervaring opdoen tijdens een stage of vrijwilligerswerk (Community Project) is wél verplicht. De bacheloropleiding duurt drie jaar. 

  Toetsing is bij AUC continue. Dat betekent dat er geen volle tentamenweken zijn. Iedere twee weken is er een opdracht of tentamen, waardoor studenten altijd actief gestimuleerd blijven om bij de les te blijven. Toetsing omvat examens, presentaties, essays en veldwerk. 
   
  In het laatste jaar van de opleiding schrijven studenten een bachelorscriptie (Capstone Project). Dit is een individueel wetenschappelijk onderzoeksproject, onder begeleiding van een docent, waarin studenten een onderwerp naar keuze onderzoeken waarin hun opgedane kennis van de drie jaren studie samenkomt. Bekijk gepubliceerde scripties hier.

 • Diploma: Bachelor of Science of Bachelor of Arts

  Bij afstuderen ontvangen studenten een Bachelor of Science (B.Sc.) of Bachelor of Arts (B.A.) diploma in Liberal Arts and Sciences afhankelijk van de gekozen richting. Het diploma is een joint degree van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

  • AUC studenten met een major in exacte/natuurwetenschappen ontvangen een BSc-diploma.
  • AUC studenten met een major in sociale wetenschappen of geesteswetenschappen ontvangen een BA-diploma.

  Veel afgestudeerde AUC studenten doen vervolgens een masteropleiding aan topuniversiteiten in zowel binnen- als buitenland. 

 • Huisvesting en studentengemeenschap

  Een essentieel onderdeel van de ervaring van een university college is het wonen op de campus. Wij zijn ervan overtuigd dat studenten niet alleen leren in de les, maar ook van elkaar. Alle AUC studenten wonen gegarandeerd op onze campus voor de drie jaar van hun studie. 
   
  Onze kamers bevinden zich in Amsterdam Oost (Science Park) in één groot woongebouw voor alle 900 studenten. Kamers kosten tussen de 280 en 600 euro per maand, afhankelijk van de grootte en of de woning met huisgenoten wordt gedeeld. Voor individuele woonruimten kan huurtoeslag worden aangevraagd.  
   
  Alle studenten zijn automatisch lid van de studievereniging AUCSA, de Amsterdam University College Student Association. AUCSA is naast een gezelligheidsvereniging ook het overkoepelende bestuur dat alle commissies van sport, debatteren, muziek, reizen en theater tot vrijwilligerswerk aanstuurt. Wekelijks worden er voor en door studenten evenementen en activiteiten georganiseerd.  

 • Studentenbegeleiding

  Bij toelating tot AUC wordt er voor elke student een persoonlijke tutor toegewezen. Een tutor is zelf een wetenschappelijk personeelslid en docent aan AUC en zal de student adviseren bij het maken van academische keuzes en het samenstellen van het studieprogramma. De tutor let er in het bijzonder ook op dat het programma aansluit bij toekomstige ambities en vervolgstudies.

 • Collegegeld en kosten

  Er zijn drie soorten kosten voor AUC studenten:  

  • Het collegegeld hangt af van nationaliteit en of er al een Bacheloropleiding gedaan is. Het wettelijk collegegeld voor kleinschalige en intensieve opleidingen is van toepassing (dit is hoger dan het gebruikelijke wettelijke collegegeld).  

  • De prijzen voor huisvestiging, deze hangen af van de exacte kamer. 

  • Persoonlijke en dagelijkse uitgaven hangen af van de persoonlijke situatie en levensstijl van de student (denk hierbij aan boeken, verzekeringen en eten en drinken). 

  Vind hier een overzicht van de kosten.

 • Studiebeurzen en financiële hulp

  Het Studiebeurs Fonds van AUC (AUC Scholarship Fund) biedt twee soorten studiebeurzen: ASF Scholarships en Talent Fellowships.

  • ASF Scholarships: voor zowel Nederlandse als internationale studenten. Er zijn zowel standaard als volledige studiebeurzen beschikbaar. Lees hier meer over het AUC Scholarship Fund (ASF) en de aanmeldcriteria in het Engels. 
    
  • Talent Fellowships: specifiek voor Nederlandse studenten met een ongerepresenteerde achtergrond. Dit is een financiële bijdrage en een persoonlijk ontwikkelingsprogramma. Lees hier meer over de Talent Fellowship at AUC (TFA) en de aanmeldcriteria in het Engels. 
 • Toelatingseisen en startdata

  Om toegelaten te worden tot het AUC, moet een aanmeldprocedure worden doorlopen. Ingangseis is een vwo-diploma (of equivalent hiervan) en aantoonbare Engelse en wiskundevaardigheden (afhankelijk van de major).  
   
  Ieder jaar start in september een nieuwe groep van ongeveer 300 eerstejaarsstudenten. Om in september te starten, moet de aanmelding binnen zijn op 1 december van het jaar ervoor (voor de vroege vogel ofwel “early bird” deadline – met als voordeel meer keuze in kamers en een hogere kans om te worden toegelaten eerdere toelating) of 1 februari in het jaar van start (voor de normale deadline ofwel “regular deadline”). 

  De volledige toelatingseisen en gedetailleerde informatie over de aanmeldingsprocedure staan op de Engelstalige pagina's van onze website.

 • Masters en banen

  Omdat AUC-studenten veel vrijheid hebben bij het samenstellen van hun studieprogramma, stromen ze door naar meer dan 165 verschillende masters en een grote verscheidenheid aan carrièreperspectieven. 

  Masters 

  Afgestudeerden komen in aanmerking voor verschillende masteropleidingen aan grote universiteiten in binnen- en buitenland. De meest voorkomende masteropleidingen zijn: 

  • Exacte/natuurwetenschappen majors: Geneeskunde, Milieuwetenschappen, Computerwetenschappen, Neurowetenschappen.   

  • Sociale wetenschappen majors: Internationale Betrekkingen, Rechten, Economie. 

  • Geesteswetenschappen majors: Culturele Studies, Internationale Betrekkingen.  

  Banen 

  De meest voorkomende werkvelden voor AUC-afgestudeerden zijn onderzoek, advies, onderwijs, de culturele sector, gezondheidszorg, management en marketing.  

  De meest voorkomende functietitels zijn consultant, onderzoeker, data scientist, projectmanager en beleidsmedewerker. 

  Vind meer informatie over Masters en banen van AUC afgestudeerden op onze Engelse pagina's. 

 • Contact

  Heb je naar aanleiding van deze informatie algemene vragen? Neem dan contact met ons op! Wij moedigen aan om persoonlijke vragen door de toekomstige student zelf te laten stellen.